Gestionarea deșeurilor în județul Hunedoara: responsabilitate și provocare
- prejbanantonio
- 1 day ago
- 2 min read

Județul Hunedoara are un relief și o infrastructură montană dificil de gestionat – aceasta este concluzia operatorului care colectează deșeurile în județ. Conducerea companiei Supercom afirmă că se depun eforturi considerabile pentru ca autospecialele să ajungă la locuitori, mai ales în zonele greu accesibile, în condițiile în care programările trebuie respectate indiferent de vreme. Mai mult, echipele din teren constată că, în spațiile special amenajate, continuă să fie depozitate deșeuri neconforme, precum cele provenite din construcții.
Județul Hunedoara este doar una dintre zonele în care operează compania Supercom. Comparativ cu alte regiuni, specificul său geografic ridică dificultăți suplimentare pentru echipele de pe autospeciale.
Odată cu preluarea tuturor zonelor din județ, operatorul de salubritate a adus o flotă nouă de autospeciale. Este vorba despre 25 de utilaje de colectare de ultimă generație, conforme cu standardul Euro 6, reprezentând o investiție de 4,5 milioane de euro.
Supercom și-a început activitatea în județul Hunedoara la sfârșitul anului 2018, când compania a deservit inițial cele șapte localități ale Văii Jiului. Începând din toamna anului 2022, Supercom a preluat treptat și restul zonelor de colectare, după ce a câștigat licitația organizată de ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Hunedoara.
De peste doi ani, Supercom deservește toate cele 69 de unități administrativ-teritoriale din județ. Pe lângă provocările generate de specificul geografic, compania se confruntă și cu alte dificultăți. Piața muncii este slab ofertantă în județ, iar în special în orașe, nu toți locuitorii respectă regulile de depozitare a deșeurilor pe platformele special amenajate.
Președintele fondator și managerul general al Grupului Industrial SC Supercom București, Ilie-Ionel Ciuclea, subliniază importanța gestionării corecte a deșeurilor și afirmă că societatea derulează și campanii de informare.
„Deșeurile reprezintă o materie primă energetică extraordinară. În grupul nostru de cercetare științifică avem ingineri care se ocupă de obținerea diverselor forme de energie din deșeuri. Ordonanța 133 reglementează aceste aspecte, pe care le vom prezenta tuturor autorităților din județ. Pas cu pas, împreună cu instituțiile de specialitate, vom aduce în fiecare casă a cetățenilor din județul nostru informațiile necesare despre ce trebuie făcut cu deșeurile din propria gospodărie.” - sursa, declarație – Ilie-Ionel Ciuclea
Supercom are aproape 3.000 de angajați la nivel național și deservește aproximativ 2,8 milioane de locuitori.
Comments