google.com, pub-2128049807228506, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Guvernul vrea să pună în funcțiune hidrocentralele blocate de zeci de ani

  • prejbanantonio
  • May 2
  • 2 min read


Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Mediafax Foto / Alexandru Dobre


Ministrul Energiei își dorește să repună în funcțiune marile hidrocentrale blocate de zeci de ani, inclusiv Microhidrocentrala de pe Defileul Jiului. Sebastian Burduja a anunțat că a reușit să implementeze un proiect inovator prin care pune în valoare potențialul hidroenergetic al țării. Acesta subliniază faptul că România ar trebui să-și valorifice rapid potențialul hidroenergetic pentru a asigura protecția cetățenilor. Oficialul dă asigurări că România va avea un cadru legal prin care aceste proiecte, aflate într-un stadiu avansat de execuție, să fie declarate proiecte de securitate națională.


Proiectul presupune finalizarea marilor investiții hidroenergetice începute de peste două decenii. Acesta vizează mai multe hidrocentrale din țară, cum ar fi Răstolița, Jiu–Livezeni–Bumbești, Olt–Cornetu–Avrig și Cerna–Belareca. Zece hidrocentrale aproape finalizate, cu o capacitate instalată de 760 MW, sunt și astăzi blocate. Ministrul Energiei a pus accentul pe deblocarea tronsonului de pe Defileul Jiului. Oficialul crede că acolo s-ar putea reduce riscul de inundații și s-ar putea asigura apa necesară pentru irigații și alimentarea cetățenilor.


SEBASTIAN BURDUJA – MINISTRUL ENERGIEI: „Microhidrocentrala de pe Defileul Jiului, parte din tronsonul Jiu–Livezeni–Bumbești, este aproape finalizată. Avem o investiție strategică, realizată în proporție de peste 90%, care nu poate fi pusă în funcțiune din cauza unor blocaje birocratice și a unor procese interminabile. Este inadmisibil să avem o sursă sigură și verde de energie și să nu o folosim. România nu mai are timp de pierdut.”


Ministrul a declarat că situația hidrocentralelor din România a fost analizată la nivelul CSAT.


SEBASTIAN BURDUJA – MINISTRUL ENERGIEI: „Da, este o noutate absolută. Pentru prima dată, România propune un cadru legislativ prin care proiectele hidroenergetice cu grad ridicat de execuție vor putea fi declarate oficial proiecte de securitate națională – exact cum sunt tratate în alte state democratice și puternice. Totul în baza hotărârilor de guvern, cu aviz CSAT.”


Sebastian Burduja consideră că România bate pasul pe loc de 35 de ani, în condițiile în care construirea unei hidrocentrale necesită peste 200 de avize și autorizații. Ministrul a anunțat că va susține inițiativele legislative necesare atât în Guvern, cât și în Parlament. Urmează procedura de avizare interministerială, adoptarea în Guvern și parcurgerea circuitului legislativ în Parlament.

Comentarios


bottom of page