google.com, pub-2128049807228506, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Ieșirea în țarină la pădureni

  • prejbanantonio
  • Jun 12, 2023
  • 1 min read


Mai întalnim obiceiuri păstrate din moşi-strămoşi. În Ţinutul Pădurenilor, localnicii se apără de dăunătorii care le distrug recoltele, precum în urmă cu sute de ani. Tradiţia ieşitului în ţarină adună laolaltă comunitatea din Lelese, iar oamenii vin îmbrăcaţi în vestitele lor straie populare. Satele din Munţii Poiana Ruscăi sunt recunoscute pentru portul unic, dar si dragostea cu care oamenii țin la tradiție.


Pădurenii din satul Lelese se adună cu mic și mare, în Duminica Mare, prima după Rusalii. După slujba de la biserică, ies cu alaiul pe uliţele satului. Se merge la pas în urma preotului şi a celor care duc steagurile şi icoanele, până în marginea aşezării. Aici are loc o slujbă de sfințire a apei, apoi preotul binecuvântează pământul cu apă şi un mănunchi de busuioc.


Ritualul sfinţirii holdelor şi stropirea pentru rod continua cu o slujbă cum rar ţi-e dat să auzi. Vrăjmaşii recoltelor sunt ameninţaţi cu blestemul.


La sfârşit, oamenii trec la miruit, în timp ce femeile îşi umplu ulcelele cu apa sfinţită. Pădurencele spun că este bună pentru bunăstarea câmpului, dar şi alungarea dăunătorilor.


Costumul popular înflorat, unic în lume, pe care îl poartă pădurenii, dar şi obiceiurile zonei fac din ţinut un loc aparte, păstrător de tradiţii.


Primarul comunei Lelese spune că oamenii se străduiesc să îşi păstreze obiceiurile chiar dacă tot mai puţini rămân să trăiască pe coastele munţilor.


„Ieşirea în ţarină” se face vară, chiar înainte ca oamenii să iese la câmp şi să înceapă adunatul recoltelor şi cosirea fânului. Obiceiul se tine dimineaţa şi continua cu o nedeie unde jocul şi voia bună aduce nenumăraţi oameni în sat.



Kommentare


bottom of page