Locul unde românii revin de zeci de ori: Sarmizegetusa Regia, capitala dacilor
- prejbanantonio
- Apr 30
- 2 min read

Primăvara a deschis oficial sezonul de vizitare a cetăților dacice din Munții Orăștiei. Incluse în patrimoniul mondial UNESCO, fortărețele amplasate pe culmile Masivului Șureanu oferă românilor dovezi impresionante ale civilizației strămoșești, dintr-o perioadă anterioară cuceririi romane. Fosta capitală a regelui Decebal, Sarmizegetusa Regia, atrage vizitatori din toate colțurile țării. Cei care ajung aici sunt profund impresionați nu doar de ruinele istorice, ci și de grandoarea naturii și liniștea absolută care domnește în acest loc sacru.
Sarmizegetusa Regia este considerată cel mai important obiectiv când vine vorba despre istoria antică a poporului român. Aflată în zona Grădiștea de Munte, fosta capitală a Daciei le oferă celor care pășesc pe urmele dacilor o incursiune unică în trecut. Zidurile masive de apărare, drumul pavat care duce spre incinta sacră și ruinele templelor vorbesc despre un popor care a modelat munții pentru a-și construi cetăți durabile, din piatra locului. Primăvara, peisajul capătă o frumusețe aparte – pădurea înverzește spectaculos, iar liniștea este aproape deplină.
Farmecul acestui loc – povestea pietrelor, măreția munților și atmosfera de pace – face ca mulți vizitatori să revină an după an. Unii dintre ei nici nu mai știu de câte ori au urcat până la Sarmizegetusa Regia.
O parte dintre construcțiile monumentului istoric sunt în prezent incluse într-un amplu proiect de restaurare și conservare. Autoritățile își propun să pună mai bine în valoare autenticitatea și importanța istorică a sitului. De asemenea, administrația sitului informează turiștii că drumul de acces este în curs de modernizare, ceea ce poate afecta temporar condițiile de vizitare.
Lucrările de restaurare au drept scop nu doar redarea unei părți din strălucirea de odinioară, ci și corectarea intervențiilor greșite realizate în anii '80, în perioada regimului comunist. Între timp, arheologii continuă cercetările și, în ultimii ani, au descoperit urmele unui nou templu, ceea ce îmbogățește și mai mult patrimoniul istoric al fostei capitale a dacilor.
Comments