O nouă atracție la Petrila. Exploatarea Culturală ,,I.D. Sîrbu”
- prejbanantonio
- May 6
- 2 min read

O nouă exploatare culturală la Petrila. Casa memorială a scriitorului și fostului deținut politic Ion Dezideriu Sîrbu este acum deschisă oficial pentru turiștii care vor să viziteze o locație inedită. Evenimentul de inaugurare a marcat și înfrățirea locului cu Memorialul Sighet și Muzeul Astra din Sibiu.
Exploatarea Culturală „I.D. Sîrbu” se dorește a fi un nou demers de revitalizare a patrimoniului cultural al Văii Jiului. Artistul plastic Ion Barbu crede că locul cuprinde o întreagă lume.
Ion Barbu, artist plastic:„Noi, cei care am construit-o, credem că aceasta este, de fapt, esența Petrilei. Adică, într-un spațiu foarte mic, vrem să fie reprezentativ pentru întreg orașul. De aici poate începe o acțiune de expansiune în spațiul public, așa încât Exploatarea Culturală Petrila să devină ceea ce merită, adică cel mai frumos spațiu memorial din întreaga țară.”
Mai puțin cunoscut publicului larg, numit scriitor subteran sau „ilegalist”, I.D. Sîrbu este autor de eseuri, schițe, povestiri, nuvele, romane și piese de teatru. A devenit un simbol al rezistenței antitotalitare, de multe ori comparat cu Paul Goma sau Nicolae Steinhardt. A fost condamnat la 7 ani de închisoare și închis la Jilava, Gherla, Salcia, Periprava, Giurgeni.
Preot Grigorie Benea, starețul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” de la Memorialul Gherla:
„Ne leagă de Ion Barbu o prietenie veche și o colaborare, pentru că amprenta dânsului e la noi, la Gherla, cu citate din I.D. Sîrbu, care sunt zugrăvite pe peretele Memorialului și, totodată, citate din Experimentul Zaica, un proiect de suflet al lui Ion Barbu, care a găsit la noi locul potrivit, că sunt foarte mulți tineri care vin la mănăstirea ce este în imediata vecinătate a cimitirului în care sunt îngropați deținuții de la Gherla. Și acesta este un alt punct de legătură.
I.D. Sîrbu este unul dintre supraviețuitorii, viețuitorii involuntari ai Gherlei, îl avem ca zestre comună. Și e firesc să fim azi împreună la acest eveniment.”
Casa lui I.D. Sîrbu este locul care păstrează imagini, poezii, cărți și lucruri ale scriitorului. Proiectul este susținut de comunitatea locală și de personalități culturale care s-au implicat în păstrarea memoriei autorului petrilean.
Participanți la eveniment:
„Apreciez că activitatea culturală la Petrila este la înălțime, în comparație cu Petroșaniul.”„Vin din Târgu Jiu, pentru I.D. Sîrbu, un titan al literaturii naționale. Vremea lui I.D. Sîrbu înflorește.”
Toma Velici, editor:
„Eu sunt mai vechi în casa aceasta. Sunt editorul operelor lui I.D. Sîrbu. Numele meu este Toma Velici și, până acum, am editat, cred, cvasi-majoritatea scrierilor lui I.D. Sîrbu, care sunt din anii 1983–1989. Vorbesc de scrierile de sertar ale lui Sîrbu și anume, de cele două jurnale: Jurnalul unui jurnalist fără jurnal și Adio, Europa, romanul în două volume și, desigur, de romanul Lupul și catedrala, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „I.D. Sîrbu, Opere”.”
Casa memorială este înfrățită cu Memorialul de la Sighet și Muzeul Astra Sibiu.
Comments