google.com, pub-2128049807228506, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Prevenția este cheia combaterii consumului de droguri. Conferințe antidrog în județul Hunedoara

  • prejbanantonio
  • Oct 8, 2024
  • 2 min read


Consumul de droguri în țară și în județ este în creștere, în special în rândul tinerilor. Mai mult, dacă românii erau până acum doar consumatori, încep să apară și laboratoare de fabricare a drogurilor sintetice, ceea ce nu este deloc bine. Din aceste motive, trebuie crescut rolul prevenției. În acest scop, se organizează conferințe antidrog menite să ajute la prevenirea acestui flagel. În județ s-au organizat astfel de acțiuni în Valea Jiului, cu o numeroasă participare a elevilor.



Conferințele antidrog „Educația – Element Esențial în Prevenția Consumului de Droguri" au reunit peste 450 de elevi, părinți și profesori din Petroșani. Discuțiile au fost moderate de profesorul universitar doctor Cătălin Țone, expert antidrog. El a subliniat că, din păcate, mai nou și în România se produc stupefiante sintetice. În acest context, Cehia deține acum un nedorit record, cu peste 200 de laboratoare descoperite. Recent, și la noi, instituțiile statului au identificat un astfel de laborator în nordul țării, într-un sat liniștit din Maramureș, unde se produceau droguri sintetice. Asemenea conferințe de prevenire s-au ținut în toată țara, inclusiv în comunitățile de români din afara României, în Albania, Ucraina și Moldova.


Prof. univ. dr. Cătălin Țone, expert antidrog – a vorbit despre situația din Cehia, despre laboratorul din România, unde se fabrica metamfetamină și a subliniat că, deși stăm bine la capitolul combaterea drogurilor, suntem deficitari la prevenție.


Aceste conferințe antidrog îi ajută pe elevi să înțeleagă pericolele consumului și le oferă cunoștințele necesare pentru a preveni acest fenomen. Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara se implică activ în aceste acțiuni, de la organizare, până la promovarea dialogului deschis dintre elevi și experții antidrog.


Un moment important și foarte urmărit în cadrul conferințelor îl reprezintă poveștile de viață reale ale celor care au trecut prin iadul drogurilor. Aceștia povestesc cum au început, ce probleme au avut cu familia și cunoscuții și ce tipuri de droguri au consumat, fie ele naturale sau sintetice. Își împărtășesc propriile experiențe de viață.


Experții antidrog abordează aceste subiecte direct cu tinerii și îi îndeamnă să facă tot ce le stă în putință pentru a preveni consumul de droguri.


Tinerii prezenți la conferințe spun că au aflat lucruri noi și că este important să se ferească de tentația de a consuma droguri.


Un rol esențial îl au și părinții, care încearcă să își îndrume copiii spre activități utile și sănătoase.


O altă conferință de acest tip s-a desfășurat și la Vulcan. Aici, în sala fostului cinematograf, peste 250 de tineri au participat la eveniment. La aceste conferințe antidrog participă și alte structuri ale statului, cu rol determinant în combaterea consumului de droguri – poliția, jandarmeria, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, biroul de supraveghere școlară, Direcția Națională Antidrog și altele.


Conferințele antidrog „Educația – Element Esențial în Prevenția Consumului de Droguri" se desfășoară la inițiativa Marii Loje Naționale din România, a Ministerului Educației și a Asociației Eastern Star.

Comments


bottom of page