Salonul Hunedorean al Cărții, ziua 1
- prejbanantonio
- Oct 19, 2022
- 5 min read
Adrian Cioroianu
Salonul Hunedorean al Cărții din acest an a găzduit o foarte interesantă întâlnire cu istoricul Adrian Cioroianu, care a acceptat invitația Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva de a-i fi oaspete.
Cu această ocazie, cunoscutul istoric, managerul Bibliotecii Naționale a României, și-a lansat trilogia intitulată Cea mai frumoasă poveste, care cuprinde volumele Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, Nu putem evada din istoria noastră și O țară se construiește zi de zi, toate apărute la Curtea Veche Publishing, precum și volumul A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a „viitorului luminos”, apărut la Editura Polirom.
Adrian Cioroianu este, de peste două decenii, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din București. Este bine cunoscut publicului pentru activitatea sa politică și diplomatică, amintim doar că a deținut portofoliul de Externe în perioada 2007-2008. Este autorul a numeroase volume de istorie, eseuri pe teme de istorie sau de politică, scenarii pentru documentare istorice etc. Pasionat de istorie încă din copilărie, a fost mereu preocupat să prezinte imaginea asupra trecutului nostru într-o manieră cât mai accesibilă pentru un public dornic să fie informat dintr-o sursă competentă.

Adrian Cioroianu este un istoric apreciat, un istoric care vrea să ne convingă de faptul că istoria este „cea mai frumoasă poveste”. Noi ne-am convins de acest lucru atunci când am urmărit, pe micile ecrane, acele interesante „capsule de trecut”, rostite în cele „5 minute de istorie”. Prezentările erau captivante, ne determinau să citim mai mult, să aflăm mai multe despre evenimentul sau personalitatea despre care ne vorbea istoricul.
Cele trei volume prezentate la Deva sunt alcătuite din „capsulele de trecut” pe care Adrian Cioroianu le-a prezentat la televiziune în scurte expuneri, având drept subiect câte un episod din istoria modernă și contemporană a României. Concluzia istoricului era, de fiecare dată, aceea că istoria este cea mai frumoasă poveste.
Scurtele, dar foarte sinteticele „capsule de trecut” fac o amplă panoramare a istoriei României, începând cu domnia lui Carol I până în epoca lui Ceaușescu, trecând prin Războiul de Independență, Primul Război Mondial, făurirea Unirii, perioada interbelică, Al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului. Toate aceste evenimente istorice sunt dublate de ample portrete ale unor mari personalități care ne-au marcat istoria – regi, lideri politici, oameni de cultură și de știință –, dar și de prezentarea unor momente mai puțin cunoscute din perioada istorică prezentată.
A patra carte, A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a „viitorului luminos”, este o culegere de studii elaborate de tineri istorici, cercetători ai perioadei de după 1921, anul formării Partidului Comunist din România, devenit în 1948 Partidul Muncitoresc Român, iar în 1965, Partidul Comunist Român. Sunt prezentări ale unor lideri comuniști, de la Gheorghe Gheorghiu-Dej la Nicolae Ceaușescu, de la Ana Pauker la comuniștii din Basarabia, texte care vădesc o migăloasă muncă de documentare. Cei care au trăit anii de dinainte de 1990 își vor putea clarifica unele nelămuriri, tinerii vor cunoaște amănunte despre o pagină controversată a istoriei României.

Adrian Cioroianu își scrie cărțile cu multă acribie, într-un limbaj accesibil, dar care nu face rabat de la ținuta științifică. Este o lectură plăcută, scrisă cu multă dragoste față de această poveste frumoasă care este Istoria și care trebuie cunoscută așa cum a fost, fără nicio încercare, din nicio parte, de a o murdări sau de a o cosmetiza, după criterii subiective.
Lecțiile de istorie ale profesorului Adrian Cioroianu ne sunt cu atât mai necesare cu cât trăim vremuri complicate, greu de înțeles, greu de suportat și doar convingerea că vom reuși să ne ridicăm din nou la înălțimea înaintașilor noștri ne dă speranță. Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul pentru ca să înțelegem ceva mai bine prezentul și să ne însușim adevărul potrivit căruia „o țară se construiește zi de zi”.
Toate aceste cărți semnate Adrian Cioroianu compun un tablou al României ultimelor două secole, un tablou pe care istoricul îl zugrăvește ținând parcă seama de o binecunoscută rubrică a revistei „Magazin istoric” intitulată „Așa vă place istoria?”. Iar cei care iubesc cu adevărat istoria vor răspunde afirmativ la această întrebare.
Prezentarea cărților a fost urmată de un dialog cu istoricul Adrian Cioroianu și, în final, de o sesiune de autografe.
Horațiu Mălăele

Întotdeauna este un mare privilegiu pentru un public așa-zis provincial, care nu se poate bucura de viața culturală a Bucureștiului, să se poată întâlni față în față cu mari artiști, cu actori de pe renumitele scene bucureștene, cu scriitori. Întâlnirea cu artistul Horațiu Mălăele a fost un astfel de privilegiu pentru că Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva l-a invitat la această ediție a Salonului Hunedorean al Cărții, unde Horațiu Mălăele și-a lansat trei cărți.
Dincolo de profesiunile de actor și regizor pe care le îndeplinește cu har și succes de peste patru decenii, Horațiu Mălăele este și un scriitor de mare talent și un caricaturist expresiv.
Prima dintre cărțile lansate, „O poveste cam ciudată și alte două povestiri”, apărută anul acesta la editura bucureșteană Bookzone, cuprinde proză scurtă ce trimite direct la scrierile lui Franz Kafka, povestirile lui fiind „stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde”, în opinia jurnalistului Doru Bușcu.
A doua este o povestire cu conotații autobiografice, „o muzică venită de dincolo de pasiunea vieții și de vremelnicia lucrurilor, o lacrimă a trecutului – nostalgia”, cum își prezintă Horațiu Mălăele povestirea „Tehomir”, apărută în anul 2020 la Editura ALL.
În sfârșit, cartea care completează profilul artistic al autorului este „Poezii și vorbe-n vânt”, ce cuprinde „aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai”, cum caracterizează criticul literar Dan C. Mihăilescu, prefațatorul volumului, aceste miniaturi însoțite de desenele artistului, extrem de inspirate, esențializate și sugestive, carte apărută la editura Bookzone.
Deși extrem de popular, Horațiu Mălăele nu și-a pierdut niciodată modestia, simplitatea, atitudinea de om obișnuit, dar plin de haruri, apropiat de public. Vorbind despre sine, el mărturisea într-un interviu: „Eu nu urmăresc să devin popular, pentru mine popularitatea e un efect, nu un scop; când vine, vine de la sine. Eu doar îmi văd de treaba mea și mă străduiesc să fac totul cât mai bine. Și când lucrezi onest și profesionist, popularitatea nu întârzie mult (…), la mine ea este efectul, nu cauza sau scopul. Dar ce minunat este când reușesti ca produsul strădaniei tale, ceea ce prezinți spectatorilor, să atragă oameni de diferite pregătiri, dar sensibili și inteligenți. Și dacă ei te urmează și te acceptă, dacă ies din sală cu zâmbetul și lacrima între gene, înseamnă că vor duce și acasă o raniță plină de trăiri și idei prețioase.”

Cu astfel de trăiri și idei prețioase au plecat și cei prezenți la întâlnirea cu Horațiu Mălăele, o întâlnire plină de vervă, foarte directă, dezinhibată și sinceră. Aceste trăiri vor fi inspirate de tot ce vor descoperi cititorii în aceste cărți pe care artistul le-a lansat aici la Deva: fie povestiri, fie desene, fie mici bijuterii ascunse în aforismele pline de tâlc.
Aplauzele pline de căldură pe care le-a primit la final acest artist complet care este Horațiu Mălăele ne duc cu gândul la nemuritoarele cuvinte din finalul piesei „Chirița în provincie”:
Astfel e lumea… o comedie!
Iar noi, artiștii care-o jucăm,
N-avem dorință alta mai vie
Decât aplauze să merităm.
Iar Horațiu Mălăele a meritat din plin aplauzele noastre și îl mai așteptăm la Deva.
La final, Horațiu Mălăele a oferit autografe pe cele trei volume lansate în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții.
Comments