Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva dezvoltă noi compartimente
- prejbanantonio
- Feb 22, 2024
- 2 min read

Progrese mari în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Investițiile în infrastructură au transformat mare parte din unitatea medicală într-un spaţiu cu dotări moderne. Mai mult, spitalul devean își dezvoltă și specializările pentru a acoperi o paletă cât mai mare de afecțiuni. De câteva luni funcționează deja Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici, USTACC, practic, un compartiment de terapie intensivă la cardiologie, pe lângă alte specializări noi.
În ultima perioadă, la unitatea medicală deveană au apărut mai multe compartimente importante. Pe lângă USTAC, este vorba de gastroenterologie, hemologie şi nefrologie. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva spune că a trimis deja două solicitări la Ministerul Sănătăţii şi pentru înfiinţarea unui compartiment de Chirurgie vasculară.
Ideea dezvoltării unui compartiment de Chirurgie vasculară este susținută şi de cadre medicale din afara Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Un tânăr devean, acum chirurg vascular și endovascular din Timişoara, a realizat chiar o petiţie prin care a strâns câteva mii de semnături în mediul online.
„Chirugia vasculară cunoaște în ultima perioadă o dezvoltare efervescentă, marcată în primul rând de progresele continue în domeniul chirurgiei endovasculare, iar chirurgul vascular se confruntă zilnic cu informații care deschid noi perspective diagnostice și terapeutice.
Pacienții cu probleme vasculare din Deva și zonele alăturate sunt trimiși la cel puțin 150 km distanță pentru a fi tratați și se pierd ore bune care pot duce la amputație de membru sau chiar decesul pacienţilor.
În România trăiesc circa 3 350 000 persoane peste 65 de ani. Datele de incidență și prevalență a bolii vasculare periferice (BAP) arată că această boală este prezentă la circa 15% dintre aceștia, adică aproximativ 500 000 de persoane. (…) Am aflat că reprezentații SJU Deva au trimis în sfârșit cerere la MS de inființare a unui compartiment de Chirurgie Vasculară. Felicitări!” - sursa: Facebook dr. Mircea Ionuț Popițiu
Prin chirurgia vasculară, principala afecțiune tratată este boala arterială periferică, rezultat direct al aterosclerozei, o boală tot mai frecventă. Conducerea spitalului devean spune că este nevoie de un asemenea compartiment.
Prin dezvoltarea de noi compartimente, spitalul din Deva poate să se apropie de performanțele unei clinici universitare, un deziderat pentru care este nevoie de investiții masive, de la modernizarea spațiilor, până la dotarea cu aparatură și echipamente medicale de ultimă generație.
Comments