Tradiţie respectată în Apuseni - Calendarul foilor de ceapă
- prejbanantonio
- Jan 3, 2024
- 1 min read

Tradiţiile se respectă în Apuseni. Femeile din satele de munte obișnuiesc să afle din timp cum va fi anul ce se așterne nou în fața vieților. În ultima zi a anului, folosesc calendarul de ceapă, un instrument care, de sute sau poate mii de ani, le arată dacă lunile ce urmează va fi secetă sau va ploua. Moaţele se gătesc în straie şi le arată tinerelor ce podoabe foloseau pe vremuri.
La 67 de ani, Nana Maria are chipul curat al femeii care a trăit sănătos, la munte. Este cunoscută nu doar în satul hunedorean Oprişeşti, ci în toată zona pentru iubirea şi respectul pe care îl poartă tradiţiilor. În ultima seară a anului, se îmbracă frumos şi se pregăteşte să onoreze datina locului din Apuseni.
Calendarul de ceapă se face în linişte, de fiecare gospodină. În acest an însă, Nana Maria i-a arătat unei tinere din sat cum se face calendarul de ceapă. Au curăţat cojile şi au ales foi mari unde au aşezat sare.
Sunt 12 foi de ceapă, câte una pentru fiecare luna a anului. Obiceiul calendarului de ceapă este vechi precum timpul, povesteşte Nea Adam. Are 84 de ani şi îşi aminteşte de tradiţie de când era mic copil.
Nana Maria povesteşte că acest calendar de ceapă şi semnele învăţate de la moşi erau singurul mod în care ţăranii puteau face previziuni pe vremea când nu existau meteorologi.
Aranjate pe blid (farfurie) şi însemnate, foile cu sare sunt lăsate afară în noaptea dintre ani, o noapte considerată magică. Doar dimineaţa, sătencele vor putea vedea în care foaie s-a topit sarea, semn de ploaie sau unde au rămas granule, semn de secetă.
Comments